Tuesday, March 9, 2010

singkatan aka SF

Listening: Iyaz - Solo
Mood: Happy n sleepy
Watching: Tv3

"apa itu neraka" atau bahasa inggerisnya "What The Hell" aka "WTH". kan senang kalau bahasa melayu kita ada buat shortform macam dorang. kalau nak mencarut skit kita cakap AIN(apa itu neraka). kelau bengang dengan member sebab member campak duit kat kita masa kita nak mintak duit tengah jalan, kita jerit la "AIN betulla budak ni!!" masa tu tak semua orang usha kan.mesti pelik bila kita cakap macam tu, tak pun "what the fu*k" aka WTF. cuba translate dalam bahasa melayu, mungkin ayat dia agak kasar."apa itu berset*buh". kita tukar jadi AIB(apa itu berset*buh),kan style. ;D . ada banyk lagi shortform2 atau sign2 yang budak2 pakai sekarang macam sebagai contohnya, LOL (lough of loud), aku pun tak sure sebenarnya maksud lol tu tapi pendek kata kalau nak gelakkan orang korang boleh gunakan LOL menggantikan "ahahahahaha". tapi orang mungkin akan fikir yang kita ni gila bile orang buat lawak dan kita tak gelak dan cuma cakap LOL. memang sah2 nak kena anta ke pusat sakit jiwa. lagi satu OMG(oh my god), kalau translat bahasa melayu (on tuhan ku), cuba kita tukar OMG jadi OTK. waa, dah boleh jadi translater dah gua ni.


kadang2 bile tengah chat, ada la pulak penggunaan bahasa2 baru yang memang aku tak pernah dengar. nak tanya segan pulak. nanti orang cakap "gile lame doe kau!!" nak tak nak, kena cari sendiri meaning dari shortform yg dorang guna tu. tak pun kalau nak cakap "wak lu" cakap la "WL" kan senang. tak pun kalau dah bengan sangat nak cakap babi, korang sebut la "B" je. act, entry ni bukan nak ajar korang mencarut, tapi tuk melapiskan carutan tu supaya tak nampak kasar sangat. ;D

4 comments:

FaizalSulaiman said...

wahhh cara..cara.hehehe

faris.a said...

laugh out loud

Ikmal Fayadh said...

B! lol :D

fikri FAUZI said...

faizal sulaiman-yeah..let practice it.

faris-ok..thnx fyi.

apai-ahaha. lol ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...