Saturday, December 19, 2009

fenomena kena tindih semasa tidur

Listening to: Justin Bieber - Love Me
Mood: Happy
Playing: Poker Rival
Drinking: h2o

Hmm, fenomena kena tindih. Aku dah banyak kali kena. sampai aku sendiri pun lupa berapa kali dah aku kena tindih. masa kena tindih tu memang satu badan tak boleh nak bergerak. hanya mata je yang boleh bergerak. Sekuat mana pun nak gerak still badan kita ni keras. Aku post entry ni pun sebab baru2 ni masa aku tidur sorang dalam aprtment aku, aku kena tindih. ni mungkin natijah aku tak pergi semayang jumaat. First time aku kena masa aku darjah 5, aku ingat lagi masa tu aku bermalam kat rumah sedara aku, lepas sembahyang subuh, aku sambung tidur, causin2 aku semua tak tidur, dorang melantak makan durian kat belakang rumah. masa first time kena tu aku rasa cuwak gila, siap nampak lagi benda yang tindih aku tu. tapi aku nampak lengan dia je la, warna hitam dan berbulu lebat. serious aku tak tipu!.korang tanya la manusia2 yg pernah kena dan nampak "benda" tu. mesti dorang akan cakap benda tu berbulu hitam. aku nak jerit tapi tak keluar suara. itu la pengalaman pertama. lepas tu banyak kali aku kena. masa kat sekolah dlu pulak tak dan nak tidur dalam kelas time prep hour, kena tindih gak. aku pun macam dah biasa dengan perihal ni. tak habis kat sekolah sambung kat universiti pulak. kat u ni banyak kali gak la aku dah kena. tapi orang cakap alah bisa tegal biasa. aku macam dah tak kesah dah. tapi ada kajian saintifik menunjukkan bahawa benda ni bukan kerja makhluk2 halus. tapi ia adalah sleep paralysis.

"Sleep paralysis atau 'lumpuh waktu tidur' merupakan condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary. Temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis).

ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2) stage.otak akan bagitau badan kita suruh rehat.so, badan kite kira macam switch off kejap.REM atonia (tader muscle tone).

ok, otak kiter pun ader switch off button.dipanggil
reticular activating system RAS.bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni.so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on..kirenyer screensaver laaa or hibernate. so, bila kita bangun, RAS switched on balik. kita sedar fully awake state.tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter. maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika.before otak activate balik.mmg menakutkan tapi benar. tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full.. kadang2 partial atau sebahagian jer.tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc.

Satu lagi, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan hallucinations( halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..) Sebab2 atau mender2 yang boleh mentrigger sleep paralysis:

1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni...penat sgt)
4. stress yang byk kat otak...masalah keluarga, kewangan bla2
5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayu beskal....heheh extreme sgt contoh aku ni)
6. orang yang ade penyakit narcolepsy."


kadang2 bila dah boleh gerak kita akan rasa penat dan terus sambung tidur. its up to u people which 1 to believe. for me both i believe. sebab aku dah pernah kena tindih dan aku nampak sendiri "bende" tu.

6 comments:

FaizalSulaiman said...

hey..nice entry lah fik!baru tau ada nama sleep paralyze tuh.thanx for da info okey!

afifahramli said...

cool facts

Hafiz Roslan said...

fik gua syak la, faktor2 ni sume ade kat lu,


1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni...penat sgt)
4. stress yang byk kat otak...masalah keluarga, kewangan bla2
5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayu beskal....heheh extreme sgt contoh aku ni)
6. orang yang ade penyakit narcolepsy.


koh3. yg paling obvious skali "STRESS" hahaha ;P

fikri FAUZI said...

hahaha. ok2. ;D

farah owh faralicious said...

i pown slalu kene gak..
kdg2 fobia gak nk tdo..
slalu kene mase nk final..
btol gak facts 2, ble stress n tdo xbetoi.
tp lau t'lebih tdo xpenah kene lak
hee :DDDDDDDDDDD

fikri FAUZI said...

u slaloo kena gak ke..hahaha.sama la..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...